2011. november 5., szombat

NitroFX - a jó közérzet és fokozott erőnlét természetes forrása



A NitroFX a noni gyümölcs rendkívül hatékony kivonatát tartalmazza, amelyről azt állapították meg, hogy serkenti a test nitrogén-monoxid termelését.

Noni gyümölcs, más néven kutya gombóc (Barbados), indiai eperfa (India), sajt gyümölcs (Hawaii)
A Morinda citrifolia árnyékos erdőkben de nyílt sziklás vagy homokos parton is nő.
18 hónap alatt éri el az érett kort és aztán az év során minden hónapban 4-8kg termést hoz.
Mivel nagyon toleráns növény, széles skálán mozog az élőhelye, a vulkáni terepen, tisztásokon de akár mészkő kibúvásokon is találkozhatunk vele.
A "sajt gyümölcs" nevet az érése közben terjengő szúrós szagról kapta.
A termés először zöld, majd sárga majd mikor megérik szinte teljesen fehér színű lesz, mely sok magot tartalmaz. Az "éhezés gyümölcsének" is szokták hívni, arra alapozva, hogy az éhező emberek a keserű íz és az erős illat ellenére is elfogyasztják. Néhány Csendes-óceáni szigeten pedig a legfontosabb élelmiszerek között tartják számon és akár nyersen is szívesen fogyasztják.
A zöld gyümölcsöt, levelét és gyökerét az indonéz kultúrákban menstruációs görcsök, bél szabálytalanságok, cukorbetegség, májbetegségek, valamint húgyúti fertőzések kezelésére használták.Újfajta alkalmazási területek is megjelentek az hagyományos indonéz mellett, miszerint a bőrre helyileg alkalmazva csökkenti a pattanásokat vagy elősegíti a bőr nedvességének megtartását.



Nitrogén-monoxid

Hatalmas iránta az érdeklődés, mivel 1998-ban három amerikai fiziológiai és orvostudományi Nobel díjat kapott azért a kutatásért, amely a nitrogén-monoxidnak a szervezetre gyakorolt hatásait vizsgálta.
Ezek közül néhány:

- fontos szerepet játszik az érfalak simaizom szövetének elernyedésében. A sportolók teljesítmény fokozásával foglalkozó szakembereknek is feltűnik ez a tulajdonság, mivel így erőteljesebb az izompumpa, ami jobb vér, tápanyag stb. ellátást biztosít a vázizomzat számára.
- a hímvessző merevedésének kialakításában is jut feladat, a barlangos testekbe vezető erek izmait lazítják el az itt végződő, nitrogén-monoxidot termelő idegsejtek. A sildenafil-citrát itt, a barlangos testeknél gátolja a nitrogén-monoxid lebontását, ezáltal elősegíti a merevedés kialakulását. Nem csoda, hogy ez a szer Viagra néven olyan nagy karriert futott be.
- a kórokozók anyagcseréjét, energia-előállítását gátolja.
      A nitrogén-monoxid hatásáról egy tanulmányt
ITT olvashatunk (2 oldalas, magyar nyelvű)
      Kifejezetten az agyra gyakorolt hatásairól 
ITT olvashatunk bővebben (magyar nyelvű)
     
      A Nobel díj hivatalos oldalán egy sajtóanyagot találunk,
ITT (angol nyelvű)
1998 Robert Furchgott, Louis Ignarro, Ferid Murad megosztva,
annak felfedezéésért, hogy a nitrogén-monoxid, a szervezet ingerületközvetítő molekulája
      Az ingerületátvivő anyagok: specializált kémiai hírvivő molekulák, melyek feladata, hogy egyik
      idegsejttől a másikig, a szinapszison "átúszva" üzenetet szállítsanak.


Összetevők:víz, sűrített noni lé (morinda citrifolia), fruktóz, fodormenta izesítés, citromsav, kálium szorbát (tartósító), nátrium-benzoát (tartósító)
fruktóz, vagy gyümölcscukor
- a legédesebb cukorféleség
- természetes formájában: gyümölcsökben és a mézben található meg
- biológiailag a glükózhoz hasonlóan fontos szénhidrát
- a szacharóz (nádcukor, répacukor) nevű diszacharid egyik építőköve
- előállítása: a nádcukor (répacukor) elbontásával, vagy kukoricából állítják elő
- közepes sebességgel felszívódó szénhidrát, vagy lassabban szívódik fel, mint a sima cukor, viszont jóval gyorsabban, mintha a gyümölcs egyéb alkotórészeivel (például a rostokkal) együtt fogyasztanánk
      cukorbetegnek érdemes lehet elolvasni a cukorbetegség és a fruktóz kapcsolatáról szóló cikket
ITT
fodormenta, másnéven zöldmenta izesítés
- a fodormenta vízpartokon, nedves réteken előforduló évelő fűszer-, és gyógynövény
- kertekben jól termeszthető
- íze kellemes, mentolos.
citromsav

- szabad állapotban számos savanyú gyümölcsben megtalálható; ilyen például a málna, a szeder vagy a ribizke
- kristályos állapotban elsőként egy lelkes svéd gyógyszerész, Scheele - a korabeli Európa egyik legjobb kísérleti kémikusa - állította elő még 1784-ben
- a citromsav gyártásához eredetileg félig érett citrom levét használták (használják még ma is), de persze a gyártók idővel más, nagyipari módszereket is kiötlöttek a vegyipar hajnalán

kálium szorbát

- veszélytelen
- a szorbinsav sója
- tartósítószer, sok területen használják, többek között az élelmiszer-, a bor- és a kozmetikai iparban
- a penész- és élesztőgombák szaporodásának gátlására használják a sajtban, borban, joghurtban, szárított húsokban és péksüteményekben és sok szárított gyümölcsöt is kezelnek vele
- sok kozmetikai termékben is használják tartósítószerként, néhány gyártó a parabéneket helyettesíti vele.
     
parabének: A kozmetikai termékek gyakori szintetikus tartósítószerei. Nagy mennyiségben
      mérgezőek. A bőrön felszívódva könnyen bejutnak a szervezetbe - különösen pl. egy frissen
      borotvált hónalj esetén a dezodorból, a felsértett börfelületre jutva.

nátrium-benzoát
-
élelmiszerek tartósítására széles körben használják
- nem öli meg a baktériumokat és a gombákat, „csak” a szaporodásukat teszi szinte lehetetlenné
- hatását csak erősen savas pH esetén (<3,6) tudja kifejteni (benzoesav szabadul fel), ezért leginkább salátákban, savanyúságokban (ecet miatt), gyümölcslevekben (citromsav-tartalom miatt), valamint alkohol alapú szájvizekben alkalmazzák
- a légkörből átlagosan 220 μg jut naponta a szervezetbe
     
μg=mikrogramm
- a benzoesav és a benzoátok a bélben felszívódnak, és egy bizonyos fehérjealkotó segítségével a vesében kiválasztódnak
- elfogadható napi beviteli mennyiség: 5 mg/kg a benzoátok együttes mennyiségére vonatkoztatva







-

0 megjegyzés:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More